Havrepannkakor med nöt- och citroncrème

Hemmagjorda havrepannkakor, naturligt sötade med banan. Perfekta att avnjuta med lönnsirap, bär och en lätt syrlig kräm på nötter och citrusfrukter. Recept från boken Vegemania av Manuela Bosco.

  • Tillagningstid
    30 minuter + 2 timmar blötläggning
  • Receptet ger:
    2 portioner

Ingredienser

Nöt- och citroncrème:

  • 3 djupfrysta bananer i skivor
  • 1 dl valnötter eller pekannötter (blötlagda 2 h)
  • 1 msk sesamfrön (blötlagda 2 h)
  • 3 torkade fikon
  • 3 färska dadlar utan kärnor
  • 1-1 ½ dl havredryck
  • Saften från en citron
  • Saften från en halv lime

 

Garnering:

  • Lönnsirap 
  • Nötter
  • Björnbär eller andra bär

Så här gör du

  1. Lägg psylliumfrön i mandeldrycken och låt svälla 10 minuter. Skala bananerna. Mal havregryn till ett fint mjöl i en mixer och tillsätt de övriga ingredienserna. Mixa till en slät smet.
  2. Stek små pannkakor av degen i en teflonpanna utan olja.
  3. Blanda ihop crèmen genom att lägga skivade bananer, blötlagda nötter och sesamfrön (häll av vattnet, skölj och låt rinna av), fikon, dadlar samt mandeldrycken i en mixer. Mixa till en slät crème.
  4. Pressa i citron- och limesaft i krämen när blandningen blivit lite tjockare. Smaka av med lite av saften i taget, till du tycker att det räcker med syra. Mixa en stund till. När konsistensen blivit krämigt mjuk är den klar att servera till pannkakorna. Garnera med lönnsirap, nötter och bär. Njut.

produkter i receptet