Asiatiska järpar med sriracha och koriander

Läckra vegetariska järpar på gula ärtor med asiatisk touch. Som gjorda för att servera med färskriven vitkål, nudlar och Srirachasås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 dl Svenskodlade torkade gula ärtor.
  • ½ gul lök
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk havregryn (vanliga eller glutenfria)
  • Saft och skal från ½ lime.
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk Hot chili sauce
  • 1 msk hackad koriander, fryst eller färsk
  • ½ tsk soya
  • Ev. 1 dl sesamfrön 

Tillbehör:

  • Nudlar, riven vitkål och morötter
  • Srirachasås

Så här lagar du receptet (1 timme, 20 min (samt blötläggning över natten))

1. Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten.

2. Sila av ärtorna och lägg ärtorna i en kastrull fylld med saltat vatten. Koka ärtorna i ca 1 timme, eller tills att de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel.

3. Sila av ärtorna och bland med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet. Tillsätt havregryn, salt, peppar och eventuell smaksättning. 

4. Blanda i övriga ingredienser i smeten.

5. Forma till avlånga platta järpar och stek dem på medelhög värme i tills de fått en gyllenbrun yta. Vänd eventuellt järparna i sesamfrön innan stekning för en god nötig smak. 

6. Servera tillsammans med en krispig nudelsallad med rårivna grönsaker. Toppa med Sriracha för extra hetta.

Andra spännande recept

Vad tycker du?