Klassiska bruna bönor med stekt fläsk

Bondens egna recept - detta recept är framtaget tillsammans med en av våra odlare av bruna bönor, Håkan Johansson från Kolstad på Öland. Här är de öländska bönorna tillagade från grunden.

Ingredienser (4 portioner)

Så här lagar du receptet (2h)

1. Skölj bönorna och blötlägg dem i ca 12 timmar, häll av vattnet.

2. Lägg bönorna i en gryta och tillsätt 8 dl vatten och salt. Låt koka under lock i ca 1 timme. Späd på med mer vatten om det behövs och rör om.

3. Smaksätt med sirap, ättika, salt och peppar.

4. Rör ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i grytan tills du når den konsistens du önskar. Låt det koka ihop i ytterligare ca 10-15 min.

5. Under tiden bönorna kokar färdigt knapersteker du fläsket. Servera!

 

Andra spännande recept

Vad tycker du?