Falafel på gula ärtor

Falafel görs vanligen på kikärtor, men här har vi valt våra svenskodlade gula ärtor istället. Minst lika gott, servera i blacherad kål för en glutenfri variant.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 dl Svenskodlade torkade gula ärtor.
  • ½ gul lök
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk havregryn (vanliga eller glutenfria)
  • ½ msk mald spiskummin
  • Skal och saft från ½ citron
  • 1 msk hackad persilja fryst eller färsk
  • 1 vitlöksklyfta 

 

Tillbehör:

  • Vit- eller rödkål
  • Sallad
  • Saltgurka
  • Fetaost
  • Oliver
  • Turkisk yoghurt

Så här lagar du receptet (1 timme, 20 min (samt blötläggning över natten))

1. Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten.

2. Sila av ärtorna och lägg ärtorna i en kastrull fylld med saltat vatten. Koka ärtorna i ca 1 timme, eller tills att de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel.

3. Sila av ärtorna och bland med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet. Tillsätt havregryn, salt, peppar och eventuell smaksättning. Blanda i kryddor och pressade vitlöksklyftorna i den färdiga smeten. 

4. Forma till bollar ca 15 -20 gram per boll är ganska lagom. Stek bollarna på medelhög värme i rikligt med olja. Skaka pannan försiktigt så bollarna släpper järnet, eller vänd de försiktigt med stekspade.

5. Servera i blancherade vit- eller rödkålsblad tillsammans med sallad, saltgurka, fetaost, eventuellt oliver och en klick turkisk yoghurt. 

Andra spännande recept

Vad tycker du?