Kummin och fänkålsbollar på svenskodlade gula ärtor

Smaksätt dina ärtbollar med nymald kummin och fänkål och servera med matkorn.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 dl Svenskodlade torkade gula ärtor.
  • ½ gul lök
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk havregryn (vanliga eller glutenfria)
  • 1 tsk hela kumminfrön
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • ½ vitlöksklyfta 

Tillbehör:

  • Matkorn (4 portioner)
  • Tomater
  • Yoghurt
  • Vitök

Så här lagar du receptet (1 timme, 20 min (samt blötläggning över natten))

1. Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten.

2. Sila av ärtorna och lägg ärtorna i en kastrull fylld med saltat vatten. Koka ärtorna i ca 1 timme, eller tills att de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel.

3. Sila av ärtorna och bland med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet. Tillsätt havregryn, salt, peppar och eventuell smaksättning. 

4. Mortla de hela fröna i en mortel och tillsätt i den färdiga ärtsmeten. Pressa i den halva vitlöksklyftan. Forma till bollar, ca 15 -20 gram per boll är ganska lagom.

5. Stek bollarna på medelhög värme i rikligt med olja. Skaka pannan försiktigt så bollarna släpper järnet, eller vänd de försiktigt med stekspade.

6. Servera tillsammans med kokt matkorn och hackad tomat och vitlöksyoghurt. 

Andra spännande recept

Vad tycker du?