Siri Barjes kroppkakor av svarta bönor fyllda med svamp, lingon och persilja

Kroppkakor med svarta bönor? Ja varför inte! De svarta bönorna kommer ju från Öland så det känns inte mer än rätt att det ska ingå i ett öländskt recept. Servera med lingon och smält smör.

Ingredienser (4 portioner)

Till servering:

  • Lingon
  • Persilja
  • Lite extra stekt svamp

Så här lagar du receptet (40 minuter)

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala potatisarna och riv en av dem på den fina sidan på rivjärnet. Koka de andra tills de är mjuka i saltat vatten och mosa dem sedan.

3. Skölj bönorna ordentligt och mosa dem fint i en bunke.

4. Blanda bönor, riven potatis, kokt potatis, salt och mjöl i en bunke. Blanda tills det blir en smidig deg.

5. Riv svampen i mindre bitar. Hacka löken fint. Stek svampen tills den är torr i en het panna. Tillsätt sedan olja och lök. Stek tills löken är mjuk, salta.

6. Låt svampröran kallna.

7. Ta kroppkakesmeten och rulla till en boll, gör en liten fick och fyll den med svampblandningen. Stäng bollen noggrant och upprepa tills du har gjort slut på smeten.

8. Platta till kroppkakorna något och stek dem på medelhögvärme tills de får fin färg på båda sidor. Avsluta i ugnen i ca 10-15 minuter.

9. Servera med smält smör, stekt svamp, persilja och lingon!

Andra spännande recept

Vad tycker du?