Ärtan har funnits i Norden sedan stenåldern, så det är inte konstigt att vi hittat på mycket gott med den. Härligt som tillbehör eller varför inte bära hela rätten i soppor och puréer?

Kikärter
Kikärter har en nötig smak och kan ätas både varma och kolla. Denna populära baljväxt är huvudingrediens i hummus och falafel, men är även god i sallader, grytor och soppor. Kikärter går att grodda men ska då tillagas innan de äts. Blötläggning ca 8 timmar. Kikärter är protein- och fiberrika.

Gula ärter
Gula ärter är ett måste för att göra ärtsoppa på torsdagar men de passar även bra tills å mycket annat! Varför inte testa dem i en fräsch sallad eller i falafel? Blötläggning minst 12 timmar.

Gröna ärter
En vackert grön och något söt ärta som är god i sallad och som tillbehör i en måltid. Det går även att göra ärtsoppa på gröna ärter! Blötläggning minst 6 timmar. Gröna ärter är protein. Och fiberrika.