Frö- och kärnguiden

Vill du veta mer om olika fröer och kärnor? Läs vår frö- och kärnguide!

Fröer och kärnor är mångsidiga ingredienser som passar till allt från sallader, till efterrätter, till frukosten eller bara för sig själva som snacks.

Solroskärnor
Solroskärnor har en nötaktig smak och är ett utmärkt alternativ till nötter. Solroskärnor är goda i musli, sallad och wok. Prova att fräsa dem i curry och lite olja- det blir jättegott! Solroskärnor gör brödet saftigt och kan användas i kakor. Rostade solroskärnor har en tydlig nötsmak och är god att äta som de är! 

Pumpakärnor
Ät direkt som snacks eller blanda i din musli, sallad eller bröddeg. Rostade är de goda som topping på maten –prova t ex att strö över din wok. Pumpakärnor innehåller både proteiner och fibrer.

Sesamfrön
Sesamfrön kan vara både skalade och oskalade. De skalade har en mild och nötaktig smak som blir tydligar om fröna rostas. De används ofta till bakning, men är också goda i panering, wokrätter och sallader. De har ett högt innehåll av omättade fetter och innehåller både proteiner och fibrer. Oskalade sesamfrön måste krossas, tuggas eller mixas för att ktroppen ska kunna ta upp näringen som finns i fröna. De är fiberrika och rika på kalcium.

Linfrön
Lite linsfrön i brödet gör det extra saftigt och hållbart. Linfrön kan också användas i musli och gröt. Krossade linfrön gör det lätt för kroppen att ta upp näringen som finns i fröna. Linfrön är fiberrika. Fröna innehåller ämnet linamarin som kroppen ombildar till blåsyra- därför ska du inte äta mer än 2 msk per dag.

Ljust Psyllium
De näringsämnen som finns i psyllium kan inte tas upp av kroppen men fröna har en annan funktion. De innehåller en gelébildande fiber som fungerar som utfyllnad i magen och stimulerar tarmen. Öka fibernivån i ditt bröd med 1-2 mskt psyllium per 5 dl degvätska.

Vad tycker du?