Grodda baljväxter

Variera din sallad eller ditt smörgåspålägg med groddade bönor!

Visste du att näringsinnehållet ökar väsentligt i baljväxterna när du groddar dem? Dessutom får kroppen lättare att ta till sig nyttigheterna. Om du vill prova gör du så här:

1.Skölj 1dl okokta baljväxter och lägg dem i en stor glasburk med vid öppning. Sätt ett finmaskigt nät över öppningen.

2.Blötlägg 5-12 timmar och häll sedan av vattnet och skölj.

3.Ställ sedan burken lutande, tex i diskstället, och täck över med en handduk. Skölj baljväxterna minst 2ggr/dag.

4.Groddarna är färdiga efter 4-6 dagar. Ställ dem då ljust i några timmar för gröna blad. Skölj före användning och förvara i kylskåp!

Tänk på att alla baljväxter inte går att grodda. Mungbönor, Gröna Linser och Bruna linser fungerar bra. Även Kikärter och Sojabönor går att grodda men de ska alltid förvällas innan det är dags att äta dem.

Vad tycker du?