Raw food-bakelser med apelsin och choklad

En läcker raw food-bakelse fylld med apelsinsmakade chokladpudding gjord på chiafrön, apelsin, avokado och råkakao.

Ingredienser (4 portioner)

Botten:

Fyllning:

  • 2 mogna avokadon
  • 3-5 msk kakaopulver raw
  • 2-3 msk råsocker (eller ca 2 msk flytande honung, lönnsirap eller agavesirap)
  • Fruktköttet och saften från en stor (blod)apelsin
  • 2 msk GoGreen ekologiska chiafrön

Så här lagar du receptet (25 minuter)

1. Smält kokosfettet på en temperatur under 42°C och hällde tillsammans med vattnet i en blender. Häll i hälften av Ball-mixen och kör smeten slät. När smeten är slät, tillsätt resten av mixen och tryck ner smeten i fyra tartalettformar (helst med lösbotten, diameter max. 10 cm). Använd fingrarna för att trycka massan även längs med kanterna. Täck formarna med plast och ställ dem i kylen för att stelna medan fyllningen blir färdig.

2. Skär bort apelsinskalet med en vass kniv så att fruktköttet blir synligt. Skär bort hinnorna så att endast fruktköttet blir kvar. Ta vara på all saft som rinner från apelsinen.

3. Ta en skål och pressa ut ev. saft från frukten. Blanda in chiafrön i saften. Låt svälla ca 10 min. Rör om emellanåt så att fröna inte fastnar i varandra och klumpar sig. 

4. Mosa avokadon och blanda in kakaon samt råsockret. Du kan själv justera sötman och mängden kakao efter behag. Blanda in chiafröna som svällt upp i apelsinsaften. Du kan nu välja att mixa ihop allt till en slät smet i en blender, men själv tycker jag om de små chiafröbomberna med apelsinsmak i min chokladpudding, och låter dem vara omixade. Ställ smeten i en tättslutande behållare i väntan på servering.

5. Vid servering: Ta ut tartalettbottnen från kylen och ta loss dem försiktigt från formarna. Lägg 2-3 apelsinskivor på varje botten - spara dock fyra skivor som dekoration. Täck bottnen med kakaopudding, antingen med sked eller genom att använda en sprits. Dekorera tartaletterna med en apelsinskiva var och servera!

Andra spännande recept

Vad tycker du?