Vegetariska köttbullar med gräddsås, potatispuré och rårörda lingon

Vårt recept med vegetariska köttbullar med svarta bönor och gräddsås är husmanskost version 2.0. Testa en havegrädde för ett helt veganskt alternativ!

Ingredienser (4 portioner)

 

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
  • 1 lagerblad
  • 200 g kallt smör, i tärningar
  • Salt & peppar

 

Gräddsås

  • 2-3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1-2 msk sirap
  • Salt och vitpeppar 

Så här lagar du receptet (30 min)

Vegobollar: Mixa bönorna släta i matberedare eller mixer. Blanda i lök, kryddor och potatismjöl i bönsmeten. Salta och peppra. Forma till bollar. Stek i smör/olja på medelvärme ca 8 min. 

Potatispuré: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den inte bli överkokt. Koka upp mjölk och grädde. Pressa potatisen, häll i gräddmjölken och vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar. 

Gräddsås: Rör ut vetemjölet med lite vatten. Blanda övriga ingredienserna i kastrullen och låt koka upp. Red till önskad konsistens med mjölet. Krydda med salt och vitpeppar. Servera vegobollarna med potatispuré, gräddsås och rårörda lingon.

Andra spännande recept

Vad tycker du?