Rödbetsburgare med kolrostad Baba Ganoush och mynta

Rödbetsburgare på romansalladsblad med kolrostad baba ganoush, toppat med tunt skivad salladslök och mynta.

  • Tillagningstid
    20 minuter
  • Receptet ger:
    3-4 portioner

Ingredienser

Baba Ganoush:

  • 2 mellanstora auberginer
  • 2 solovitlökar
  • zest och färskpressad saft från ½ citron
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver

Tips! Det går bra att köpa färdig Baba Ganoush i butiken.

Så här gör du

  1. Grilla auberginerna på grillen eller i ugnen på 300 grader. (Detta kan du göra även när kolen brinner, om du gör det på grillen). Grilla dem tills skalet är helt förkolnat och auberginen är mjuk inuti. Det tar cirka 15 minuter. Släng på vitlöken (med skal) när 5–10 minuter återstår och grilla tills även de är mjuka inuti. Låt vitlöken och auberginen svalna något så att de går att hantera med händerna. Dela sedan auberginen på längden och gröp ur köttet med en sked (försök få med så mycket som möjligt av köttet) och dela vitlöken och gröp ur innanmätet. Lägg allt i en stor bunke. Häll i citronsaft och lite av oljan och stöt röran med en visp. Häll i resten av oljan, lite i taget, samtidigt som du rör om kraftigt. Smaka av med salt och peppar och strö över citronzesten.
  2. Stek rödbetsburgarna på medelvärme i olja, ca 5-7 minuter tills de fått stekyta. Tillagas direkt från frys.
  3. Lägg några romansalladsblad, en generös klick baba ganoush och två rödbetburgare på varje tallrik. Toppa med finskuren salladslök, mynta och lite milt chilipulver.