Rödbetsburgare med stekt lök och svamp i tahinidressing

Rödbetsburgare med stekt lök och svamp mixad med en tahinidressing.

  • Tillagningstid
    30 minuter
  • Receptet ger:
    3-4 portioner

Ingredienser

Svampmix:

  • 2 gula lökar
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk tahini
  • saften från ½ citron
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk färskriven vitlök
  • salt och svart peppar

Så här gör du

  1. Vispa tahini med citronsaft i en skål. Späd med vatten till en krämig konsistens. Tillsätt vitlök och vispa ordentligt. Ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka löken. Lägg lökhacket och olja i en kall kastrull på medelvärme och lägg på locket. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska i ca 15-20 minuter. Rör om med en träslev lite då och då och se till att det inte bränner vid. Ta av locket, häll på vinägern och höj värmen så att röran reduceras, under 5-10 minuter, tills du har en klibbig lökröra. Ställ kastrullen åt sidan.
  3. Pensla svampen med lite olja. Salta och peppra. Stek svampen hårt i en stekpanna – det gör inget om den blir lite bränd. Skär svampen i kvartar. Lägg dem sen i en skål tillsammans med lökröran, rör ner tahinidressingen och smaka av med salt och peppar
  4. Stek rödbetsburgarna på medelvärme i olja, ca 5-7 minuter tills de fått stekyta. Tillagas direkt från frys.
  5. Pensla bröden på snittytan med olja och grilla dem försiktigt på grillen eller i en grillpanna.
  6. Lägg en generös klick svampmix och två rödbetsburgare på varje bröd, toppa med örter.