Vietnamesisk pho-soppa med bönbollar och koriander

Asiatiska bönbollar med glasnudlar i en klar grönsaksbuljong med smak av koriander, toppat med basilika, lime, böngroddar och färsk röd chili.

  • Tillagningstid
    40 minuter
  • Receptet ger:
    3-4 portioner

Ingredienser

Korianderbuljong:

  • 1 liter mild grönsaksbuljong – ta det du har hemma, buljongtärning eller fond och följ instruktionerna på förpackningen för 1 liter
  • 2 cm färsk ingefära, skivad
  • 1 st kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 tsk korianderfrön
  • 2 msk risvinsvinäger (det går lika bra med vitvinsvinäger om du inte har risvinäger
  • 1 kruka färsk koriander (spara några blad till servering)

Så här gör du

  1. Koka upp grönsaksbuljong tillsammans med ingefära, kanelstång, stjärnanis, svartpeppar och korianderfrön. Låt koka i ca 15 minuter. Ta av från värmen. Häll i vinäger och lägg i koriander. Rör runt några varv, lägg på ett lock och låt stå i ca 20 minuter. Sila av och tillsätt lite salt vid behov.
  2. Häll 2 msk rapsolja i en stekpanna och stek bönbollarna på medelvärme, ca 13-15 minuter tills bollarna blivit gyllene. Tillagas direkt från frys.
  3. Koka upp vatten till nudlarna i en kastrull. Lägg i nudlarna och ställ kastrullen åt sidan. Låt de stå ca 3-5 min och sila av dem när de känns klara.
  4. Lägg nudlarna i en djup tallrik, häll över lite varm buljong. Toppa med bönbollarna, basilika, koriander och den skivade röda chilin. Servera med lime på sidan.