Att blötlägga och smaksätta böner är både roligt, gott och enklare än du tror!

När du själv blötlägger dina böner får du mer koll på hur de kommer att bli i din färdiga rätt. Det kräver lite planering i förväg, men är ett roligt och gott alternativt till att köpa färdigt i butik.  

Ett tips är att blöta upp och koka ordentliga satser när du ändå är i tagen, och sedan frysa in lagom stora portionsförpackningar i plastpåsar som du sedan kan använda till din matlagning.  

Varför ska jag blötlägga bönorna innan jag kokar dem?

Fördelen med att blötlägga innan man kokar är att kokningen sker jämnare och att det går snabbare att koka en redan blötlagd böna. Dessutom har du, när du kokar en böna du blötlagt själv, chansen att smaksätta den när den kokas. Ytterligare en anledning är att det finns osmältbara kolhydrater i bönorna som försvinner när de blötläggs. 

Blötläggning
Blötlägger gör du helt enkelt genom att lägga bönerna i kallt vatten med lite salt  (1-2 tsk per liter vatten) över natten, minst åtta timmar. Innan du lägger ner dina bönor i vattnet är det viktigt att du saltar lite.  

Smaksättning
Ett bra tips om du vill smaksätta dina bönor är att koka upp dem i buljong efter det att de blötlagts. Välj  en buljongsmak som passar dig så har du snart en extra fyllig smak på dina bönor. Eller varför inte krydda ditt vatten efter eget huvud? Om du ska använda bönor till tacos är ett bra tips att slänga ner lite chili, spiskummin, vitlök och paprika. Supergott och väldigt enkelt!