Byt ut din pasta eller ditt ris mot våra matgryn och skapa snabbt och enkelt något helt nytt i köket.

 

Bovete
Bovete är en ört, men liknar sädesslagen och får därför räknas till dem . Bovete är gott i bröd och gröt, men kan också ätas kokt som alternativ till ris. Bovete är glutenfritt och har en kort koktid. I bovetets skal finns färgämnet fagopyrin som kan ge känsliga personer allergi. I vårt bovete är skalet borttaget - men ta ändå för vana att alltid skölja det med kokande vatten. 

Boveteflingor
Boveteflingor är skalat, helt bovete som ångbehandlas och valsas till flingor. Passar utmärkt i  müsli och bröd, men kan också strös över sallad. De blir krispigt goda om du rostar dem i ugnen i 10-15 minuter 100 grader celcius.

Krossat Bovete
Använd till bröd, gröt och matlagning. Krossat Bovete är lättsmält och har en kort koktid. Skölj alltid bovetet med kokande vatten innan du använder det (se bovete ovan).

Skalad Hirs
Hirs är ett gammalt sädesslag som är gott i matiga sallader och används som ett alternativ till ris. Det som skiljer hirsen från andra sädessslag är att detär fritt från gluten. Hirs innehåller ett bitterämnens om försvinner om du sköljer det i koikande vatten innan tillagning.