Bönchili med läcker smak av kakao och muscovadosocker

Den här bönchilin är en riktig smak-bomb med härliga toner av kakao och muscovadosocker. 

  • Tillagningstid
    1 timme och 20 minuter
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

  • 3 dl GoGreen Bulgur
  • 4 dl vatten
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor finhackade
  • ½ röd chili, finhackad
  • 1 msk vardera av torkad timjan, oregano, paprikapulver
  • 2 msk mald spiskummin
  • 1 förp (300 g) krossade tomater
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 stor morot, grovhackad
  • 1 zucchini, grovhackad
  • 1 liten palsternacka, grovhackad
  • 1 paprika, hackad i 3x3 cm bitar
  • ½ msk muscovadosocker
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk kakao
  • 1 förp (380 g) GoGreen Svenskodlade färdigkokta kidneybönor
  • 1 förp (380 g) GoGreen Svenskodlade färdigkokta små vita bönor
  • Salt efter smak

Så här gör du

  1. Stek lök på medelvärme i olja i ca 5 minuter tills löken blir mjuk och genomskinlig. Lägg i vitlök och chili och låt fräsa med i någon minut
  2. Tillsätt alla torra kryddor, krossade tomater, vinäger och låt koka på låg värme under lock i ca 30-40 minuter.
  3. Lägg i morötter och palsternacka och koka vidare i 15 minuter. Tillsätt zucchinin och paprikan och späd ev. med vatten om det behövs. Var försiktig, du vill ha chilin ganska tjock.
  4. Låt chilin koka ytterligare 10 minuter utan lock, och koka samtidigt bulgur enligt instruktionerna på paketet. Lägg i de sköljda och avrunna bönorna de sista 5 minuterna.
  5. Smaka av chilin med moscovadosocker, kakao, salt, peppar och cayennepeppar. Om du vill ha en lite mer matig chili kan du blanda i den färdiga bulgurn istället för att servera den på sidan av.
  6. Klipp över bladpersilja. Servera med en god sallad, bröd och ev. gräddfil eller guacamole.