Vegetarisk julpaj med svartkål, spenat och gräslök
Det är något härligt med en knaprig och härlig pajdeg i kombination med en mjuk och krämig fyllning. Svartkålen blir härligt tuggig och mandelmjölet gör den naturligt glutenfri.
-
Tillagningstid1 timme
-
Receptet ger:1 paj
Ingredienser
- 3 dl mandelmjöl
- 150 g smör
- 1 nypa salt
- 3 msk iskallt vatten
Fyllning:
- 200 g svartkål
- 200 g färsk spenat
- 1 purjolök
- 1 kruka gräslök
- 2 dl stark riven ost
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- Salt och peppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg.
- Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
- Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
- Hacka svartkål grovt och blanda med spenat i en bunke. Skiva purjolöken tunt och blanda med spenat och svartkål.
- Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
- Hacka gräslöken och blanda ned hälften med grönsakerna.
- Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen, strö över ost och resten av gräslöken och grädda pajen i ungefär 30 minuter tills den har fått fin färg.