Indisk linsgryta pÄ svenska linser med halloumi och rostad kokos

En mycket smakrik, klassisk indisk linsgryta – även kallad Daal – där kokosmjölkens krämighet balanseras upp av de krossade tomaternas syra – den är omöjlig att misslyckas med! Grytan serveras med ris, stekt halloumi, rostad kokos och granatäpplekärnor. Strö gärna över färsk koriander strax innan servering.

  • Tillagningstid
    1 h 10 min
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

Linsgryta

  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära, ca 1 msk finhackad
  • 2 msk garam masala
  • 2 tsk gurkmeja
  • 3 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 förp krossade tomater ca 400 g
  • 1 burk kokosmjölk ca 400 g
  • 4 dl vatten
  • 400 g potatis, ca 4 st
  • 1 msk mango chutney
  • Olja eller smör till stekning

Till servering

  • 4 port ris
  • 300 g halloumi
  • Rostade kokoschips (kan uteslutas)
  • Granatäpplekärnor (kan uteslutas)
  • Färsk koriander (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Finhacka lök, vitlök och ingefära. Hetta upp en kastrull med olja eller smör. Fräs sedan lök, vitlök och ingefära in några minuter på medelvärme. Pudra över garam masala och gurkmeja, låt fräsa någon minut.
  2. Blanda ner linser, grönsaksbuljongtärningar, krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Låt koka upp och puttra i ca 10 min.
  3. Tvätta och skär under tiden potatisarna i mindre bitar ca 2 cm stora. Lägg ner i grytan och låt koka ytterligare 45 min. När linserna blivit mjuka: smaka av med mango chutney, salt och cayennepeppar.
  4. Koka under tiden riset enligt anvisning på förpackningen.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Skär halloumin i tärningar. Stek tills osten fått fin färg.
  6. Servera daalen tillsammans med ris. Toppa med stekt halloumi. Strö över rostade kokoschips, granatäpplekärnor och färsk koriander.