Kladdkaka med svarta bönor & salt karamelltopping

Boosta din kladdkaka med våra svenskodlade svarta bönor, perfekt för extra protein och saftighet. Toppa med salt karamell om du gillar extra allt på din dessert!

  • Tillagningstid
    30 minuter
  • Receptet ger:
    1 Kladdkaka

Ingredienser

Kladdkaka med svarta bönor 

Salt karamelltopping

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa bönorna. Häll ner resten av ingredienserna och rör till en slät smet.

2. Smörj en form med olja, och strö med lite kokosflingor, om du vill. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 13-15 minuter.

3. Salt karamelltoppping: Smält smöret i en kastrull, blanda i grädde, socker och sirap. Koka upp och sjud till 122–123 grader, rör om då och då så att inte kolan bränner fast i botten.

4. Testa genom att göra ett kulprov, när du rullar lite av smeten ska det bli en fast kula. Häll kolan över kakan och strö över flingsalt.