Linsbolognese på svenska gula linser
En klassisk pastasås baserad på svenska gula linser som får koka i vin- och tomatsås. Den goda pastarätten lyfter ytterligare med rikliga mängder riven vällagrad ost.
-
Tillagningstid1h 10 min
-
Receptet ger:4 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 150 g rotselleri (kan uteslutas)
- 2 morötter
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
- 2 dl rött eller vitt vin (kan uteslutas)
- 3 tärningar grönsaksbuljong
- 2 förp à 400 g krossade tomater
- 3 lagerblad
- 3 kvistar timjan / 1tsk torkad
- ca 5 dl - 6 dl vatten
- 2 msk röd balsamvinäger
- 3 msk honung
- 25 g smör (kan uteslutas)
- Salt och peppar
- Olja eller smör till stekning
- 400 g pasta
Så här gör du
- Finhacka lök och vitlök. Skär rotselleri och morot i små kuber eller riv på grövsta sidan av rivjärnet.
- Hetta upp en stor stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och vitlök i några minuter på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt därefter rotselleri, morot och tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt linser, vin och buljong. Låt koka ner till hälften.
- Tillsätt krossade tomater, lagerblad och timjan. Låt puttra i ca 50 min, eller tills linserna är mjuka. Späd med vattnet så det inte blir för torrt.
- Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger och honung (om för sött, tillsätt skvätt vinäger, om för surt, tillsätt honung. Tillsätt smör strax innan servering för att lyfta smaken ytterligare.
- Koka pastan.
- Servera pastan tillsammans med linssåsen. Strö över finhackad färsk timjan/oregano och parmesan eller lagrad ost.