Linsbolognese pÄ svenska gula linser

En klassisk pastasås baserad på svenska gula linser som får koka i vin- och tomatsås. Den goda pastarätten lyfter ytterligare med rikliga mängder riven vällagrad ost.

  • Tillagningstid
    1h 10 min
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g rotselleri (kan uteslutas)
  • 2 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
  • 2 dl rött eller vitt vin (kan uteslutas)
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 förp à 400 g krossade tomater
  • 3 lagerblad
  • 3 kvistar timjan / 1tsk torkad
  • ca 5 dl - 6 dl vatten
  • 2 msk röd balsamvinäger
  • 3 msk honung
  • 25 g smör (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  • Olja eller smör till stekning
  • 400 g pasta

Så här gör du

  1. Finhacka lök och vitlök. Skär rotselleri och morot i små kuber eller riv på grövsta sidan av rivjärnet.
  2. Hetta upp en stor stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och vitlök i några minuter på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt därefter rotselleri, morot och tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt linser, vin och buljong. Låt koka ner till hälften.
  3. Tillsätt krossade tomater, lagerblad och timjan. Låt puttra i ca 50 min, eller tills linserna är mjuka. Späd med vattnet så det inte blir för torrt.
  4. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger och honung (om för sött, tillsätt skvätt vinäger, om för surt, tillsätt honung. Tillsätt smör strax innan servering för att lyfta smaken ytterligare.
  5. Koka pastan.
  6. Servera pastan tillsammans med linssåsen. Strö över finhackad färsk timjan/oregano och parmesan eller lagrad ost.