Linsburgare pÄ svenska gula linser

Linsbiffar smaksatta med curry, ärter och salladslök passar fint att servera i hamburgare med klassiska tillbehör. Receptet finns i två varianter, den ena görs på blötlagda linser, den andra på kokta. Konsistensen blir aningens bättre på de blötlagda – men finns inte tid att vänta ett dygn på blötläggning kan man välja den snabbare varianten och koka linserna först.

  • Tillagningstid
    1 h (+ 24 h blötläggning om receptet görs på blötlagda linser)
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

Recept på burgare med blötlagda linser

Recept på burgare med kokta linser:

  • 4 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
  • ca 8 dl vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 ägg
  • 2 dl riven ost (kan uteslutas)
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk curry
  • ½ msk spiskummin
  • 1 ½ dl frysta ärtor, tinade
  • 2 salladslökar
  • Panko eller ströbröd till panering
  • Salt och cayennepeppar

  • Neutral olja till stekning (ex solros-, raps- eller matolja)

Tillbehör:

  • Hamburgerbröd
  • Hamburgerdressing
  • Skivad tomat
  • Skivad lök
  • Sallad
  • Picklad lök

Så här gör du

  1. Om du gör receptet på blötlagda linser: blötlägg linserna i ca ½ liter kallt vatten över natten eller upp till ett dygn. Häll sedan av linserna i en sil.
  2. Hacka vitlöksklyftorna grovt. Lägg i skål tillsammans med linser, curry och spiskummin. Mixa i matberedare eller med stavmixer tills alla linser är sönderdelade. Finstrimla salladslökarna. Vänd ner lök och hela ärter i smeten. Smaka av med salt och cayennepeppar. Salta mer än vad du tror är lagom, smakerna försvinner lite när biffarna är stekta. Forma till runda burgare, ca 1 cm tjocka.
  3. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja, minst ca ½ cm oljehöjd i pannan är lagom. Stek sedan biffarna på medelvärme tills de fått fin färg. Vänd och stek på andra sidan.  

  4. Om du gör receptet på kokta linser: koka linserna mjuka i vatten och buljong, ca 30 min. Häll av vattnet. Låt svalna. Följ instruktionerna ovan, men lägg till ägg och riven ost. Forma burgare, ca 1 cm tjocka, panera i panko eller ströbröd. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidorna. Servera tillsammans i hamburgare tillsammans med tillbehören.