Linsburgare pÄ svenska gula linser
Linsbiffar smaksatta med curry, ärter och salladslök passar fint att servera i hamburgare med klassiska tillbehör. Receptet finns i två varianter, den ena görs på blötlagda linser, den andra på kokta. Konsistensen blir aningens bättre på de blötlagda – men finns inte tid att vänta ett dygn på blötläggning kan man välja den snabbare varianten och koka linserna först.
-
Tillagningstid1 h (+ 24 h blötläggning om receptet görs på blötlagda linser)
-
Receptet ger:4 portioner
Ingredienser
Recept på burgare med blötlagda linser
- 4 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
- 2 vitlöksklyftor
- ½ msk curry
- ½ msk spiskummin
- 2 salladslökar
- 1 ½ dl frysta ärtor, tinade
- Salt och cayennepeppar
Recept på burgare med kokta linser:
- 4 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
- ca 8 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 2 ägg
- 2 dl riven ost (kan uteslutas)
- 2 vitlöksklyftor
- ½ msk curry
- ½ msk spiskummin
- 1 ½ dl frysta ärtor, tinade
- 2 salladslökar
- Panko eller ströbröd till panering
- Salt och cayennepeppar
- Neutral olja till stekning (ex solros-, raps- eller matolja)
Tillbehör:
- Hamburgerbröd
- Hamburgerdressing
- Skivad tomat
- Skivad lök
- Sallad
- Picklad lök
Så här gör du
- Om du gör receptet på blötlagda linser: blötlägg linserna i ca ½ liter kallt vatten över natten eller upp till ett dygn. Häll sedan av linserna i en sil.
- Hacka vitlöksklyftorna grovt. Lägg i skål tillsammans med linser, curry och spiskummin. Mixa i matberedare eller med stavmixer tills alla linser är sönderdelade. Finstrimla salladslökarna. Vänd ner lök och hela ärter i smeten. Smaka av med salt och cayennepeppar. Salta mer än vad du tror är lagom, smakerna försvinner lite när biffarna är stekta. Forma till runda burgare, ca 1 cm tjocka.
- Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja, minst ca ½ cm oljehöjd i pannan är lagom. Stek sedan biffarna på medelvärme tills de fått fin färg. Vänd och stek på andra sidan.
- Om du gör receptet på kokta linser: koka linserna mjuka i vatten och buljong, ca 30 min. Häll av vattnet. Låt svalna. Följ instruktionerna ovan, men lägg till ägg och riven ost. Forma burgare, ca 1 cm tjocka, panera i panko eller ströbröd. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidorna. Servera tillsammans i hamburgare tillsammans med tillbehören.