Vegetariska köttbullar med gräddsås och potatispuré

Gör egna vegetariska köttbullar med svarta bönor och gräddsås – husmanskost version 2.0. Använd en havegrädde för ett helt veganskt alternativ!

  • Tillagningstid
    30 minuter

Ingredienser

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
  • 1 lagerblad
  • 200 g kallt smör, i tärningar
  • Salt & peppar

Gräddsås

  • 2-3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1-2 msk sirap
  • Salt och vitpeppar

Så här gör du

  1. Vegobollar: Mixa bönorna släta i matberedare eller mixer. Blanda i lök, kryddor och potatismjöl i bönsmeten. Salta och peppra. Forma till bollar. Stek i smör/olja på medelvärme ca 8 min.
  2. Potatispuré: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den inte bli överkokt. Koka upp mjölk och grädde. Pressa potatisen, häll i gräddmjölken och vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
  3. Gräddsås: Rör ut vetemjölet med lite vatten. Blanda övriga ingredienserna i kastrullen och låt koka upp. Red till önskad konsistens med mjölet. Krydda med salt och vitpeppar. Servera vegobollarna med potatispuré, gräddsås och rårörda lingon.