Vegetariska köttbullar med gräddsås och potatispuré
Gör egna vegetariska köttbullar med svarta bönor och gräddsås – husmanskost version 2.0. Använd en havegrädde för ett helt veganskt alternativ!
-
Tillagningstid30 minuter
-
Receptet ger:4 portioner
Ingredienser
- 1 förp (380 g) GoGreen Svenskodlade färdigkokta svarta bönor, väl sköljda
- 3-4 tsk potatismjöl
- 1 finhackad gul lök
- 1 tsk malen kryddpeppar
- Salt & peppar
Potatispuré
- 600 g potatis
- 1 dl mjölk
- 1/2 dl grädde
- 1 lagerblad
- 200 g kallt smör, i tärningar
- Salt & peppar
Gräddsås
- 2-3 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 3 tsk kinesisk soja
- 2 msk grönsaksfond
- 1-2 msk sirap
- Salt och vitpeppar
Så här gör du
- Vegobollar: Mixa bönorna släta i matberedare eller mixer. Blanda i lök, kryddor och potatismjöl i bönsmeten. Salta och peppra. Forma till bollar. Stek i smör/olja på medelvärme ca 8 min.
- Potatispuré: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den inte bli överkokt. Koka upp mjölk och grädde. Pressa potatisen, häll i gräddmjölken och vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
- Gräddsås: Rör ut vetemjölet med lite vatten. Blanda övriga ingredienserna i kastrullen och låt koka upp. Red till önskad konsistens med mjölet. Krydda med salt och vitpeppar. Servera vegobollarna med potatispuré, gräddsås och rårörda lingon.