Falafel - friterade kikärtsbollar
Ljuvliga kikärtsbollar som med fördel serveras med tomat & paprikasallad, och en läcker tabbouleh.
-
Tillagningstid20 minuter + blötläggning över natten
-
Receptet ger:20 falaflar
Ingredienser
- 2,5 dl GoGreen Kikärter (torra)
- ½ hackad stor gul lök
- ½ dl finhackad persilja
- ½ dl finhackad koriander
- 1 tsk salt
- ½ tsk chilipeppar
- 4 grovt hackade vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk bakpulver
- 5 msk vetemjöl
- Olja till fritering
Till servering
- Röd paprika
- Mogna tomater
- Grön chili som topping
- Pitabröd
- Turkisk yoghurt
- Tahini (sesampasta)
Så här gör du
- Blötlägg kikärtorna i 8-12 timmar, eller över natten. Använd dubbelt så mycket vatten som kikärtor. Häll av vattnet.
- Mixa kikärtorna (ej kokta) i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom mjöl och bakpulver.
- Strö över bakpulver och mjölet och kör lite mer i matberedaren. Massan är färdig när du kan göra en liten boll som inte fastnar på handen när du rullar den. Ha i lite mer mjöl om det behövs. Låt stå i kylen några timmar.
- Ta ut den kalla massan och forma till falaflar i valfri storlek. Ungefär som ett ägg brukar bli bra.
- Hetta upp oljan i en kastrull till 180-200°C. Testkör en falafel – om den faller sönder så har du i lite mer mjöl i smeten.
- När du är nöjd med konsistensen och värmen på oljan så fritera 5-6 falafels samtidigt till de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper och fritera lika många till.
- Servera i pitabröd med en god sallad med paprika och tomat, och kanske lite yoghurt och tahini utspett med lite vatten.