Falafel - friterade kikärtsbollar

Ljuvliga kikärtsbollar som med fördel serveras med tomat & paprikasallad, och en läcker tabbouleh.

  • Tillagningstid
    20 minuter + blötläggning över natten
  • Receptet ger:
    20 falaflar

Ingredienser

  • 2,5 dl GoGreen Kikärter (torra)
  • ½ hackad stor gul lök
  • ½ dl finhackad persilja
  • ½ dl finhackad koriander
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk chilipeppar
  • 4 grovt hackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 msk vetemjöl
  • Olja till fritering 

Till servering

  • Röd paprika
  • Mogna tomater
  • Grön chili som topping
  • Pitabröd
  • Turkisk yoghurt
  • Tahini (sesampasta)

Så här gör du

  1. Blötlägg kikärtorna i 8-12 timmar, eller över natten. Använd dubbelt så mycket vatten som kikärtor. Häll av vattnet.
  2. Mixa kikärtorna (ej kokta) i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom mjöl och bakpulver.
  3. Strö över bakpulver och mjölet och kör lite mer i matberedaren. Massan är färdig när du kan göra en liten boll som inte fastnar på handen när du rullar den. Ha i lite mer mjöl om det behövs. Låt stå i kylen några timmar.
  4. Ta ut den kalla massan och forma till falaflar i valfri storlek. Ungefär som ett ägg brukar bli bra.
  5. Hetta upp oljan i en kastrull till 180-200°C. Testkör en falafel – om den faller sönder så har du i lite mer mjöl i smeten. 
  6. När du är nöjd med konsistensen och värmen på oljan så fritera 5-6 falafels samtidigt till de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper och fritera lika många till.
  7. Servera i pitabröd med en god sallad med paprika och tomat, och kanske lite yoghurt och tahini utspett med lite vatten.

produkter i receptet