Gul linsragu med rostad blomkål och tomater

Linserna kokas på samma sätt som riset i en risotto – vin, buljong och vällagrad ost bidrar med mustig smak. Linsragun serveras sedan tillsammans med ugnsrostad, parmesantoppad blomkål och bakade tomater.

  • Tillagningstid
    1 timme
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

Linsragu

  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 lagerblad
  • ½ l vatten
  • 50 g smör
  • 1 dl riven parmesan eller annan vällagrad ost

Rostad blomkål och tomat

  • 1 blomkålshuvud
  • 500 g tomater
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 dl parmesan

Till servering

  • Ruccola

Så här gör du

  1. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en stor kastrull med smör eller olja. Fräs lök och vitlök på medelvärme i några minuter. Tillsätt linser och fortsätt fräsa ytterligare någon minut. Slå över vinet och låt koka in.
  2. Tillsätt buljongtärningar och vatten. Låt puttra på svag värme, ca 40 min eller tills linserna är mjuka. Fyll på med mer vatten om det kokar torrt.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i skivor, ca 1,5 cm tjocka. Dela körsbärstomaterna på hälften. Lägg blomkål på ena sidan i en långpanna, tomaterna på andra sidan. Ringla olivolja över både blomkål och tomat. Salta peppra. Rör om lite så oljan fördelas jämt, även under blomkålsskivorna.  
  4. Rosta grönsakerna i ugn ca 10 min. Ta ut, strö över parmesan på blomkålen. Låt både blomkål och tomat åka in i ugnen igen ytterligare 5 min, eller tills blomkålen fått lite färg.
  5. Innan servering: koka upp linsragun, smaka av med salt och peppar. Dra av från värmen. Rör ner smör och parmesan, rör tills det smält. Servera ragun med blomkålen och tomaterna. Strö över ruccola.