Hemgjord ärtsoppa med färsk ingefära
Att äta ärtsoppa är verkligen att smaka vår historia. Den här soppan har avnjutits i Sverige så länge recept skrivits ned. Såhär gör vi den!
-
Tillagningstid1 timme + 12 timmars blötläggning
-
Receptet ger:4 portioner
Ingredienser
- 4 dl GoGreen Svenskodlade gula ärter (torra)
- 1 l vatten
- 1 dl hackad gul lök
- 1 st tärning grönsaksbuljong
- 1 msk färsk ingefära
- 2 nypor timjan (och ev 1 tsk mejram)
- Salt och peppar
- Senap
Så här gör du
- Skölj ärterna. Blöttlägg i kallt vatten, ca 12 timmar, häll av vattnet.
- Koka upp ärterna i nytt vatten med salt. Skumma av och låt sjuda tillsammans med lök, ingefära och buljong tills ärterna är mjuka (ca 1 timme). Rör om då och då med en visp för att få bort ärtskalen. Späd ev. med mer vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar samt krydda med timjan (och ev. mejram). Servera med senap!