Vegetarisk chili med bruna bönor och god hetta

En läcker chili sin carne med bruna bönor och lite extra sting! Blötlägg bönorna över natten så går det snabbt att laga rätten nästa dag.

  • Tillagningstid
    20 min + blötläggning av bönor
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 förp (300 g) krossade tomater
  • 3,5 dl grönsaksbuljong
  • 1 jalapeno, tärnad
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 msk Sriracha (stark chilisås)
  • 1 msk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar
  • 5 dl GoGreen Svenskodlade Bruna bönor (torra)
  • Färskt bröd

 

Så här gör du

  1. Blötlägg de bruna bönorna i 12-24 timmar.
  2. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (1 del bönor – 3 delar vatten) under lock i 1 timme. Häll av kokvattnet.
  3. Hacka löken och vitlöken, fräs i olivolja på medelvärme tills det är gyllenbrunt.
  4. Tärna paprika, och jalapeno (ta ur kärnhuset innan)
  5. Addera paprika och jalapeno till löken. Låt sjuda ett par minuter, tillsätt övriga kryddor och ingredienser samt till sist de avrunna bruna bönorna.
  6. Låt sjuda i 5 min under lock på medelvärme, rör om då och då. Servera med bröd, färsk koriander och persilja.