Ärtfalafel med stekt strimlad savoykål, quinoa & tahinivinägrett
Gulärtsfalafel med stekt strimlad savoykål, quinoa, rostad lök och citron-zest, med en tahini vinägrett.
-
Tillagningstid1 timme, 5 minuter
-
Receptet ger:3-4 portioner
Ingredienser
- 1 förpackning GoGreen Eko Ärtfalafel
- 1 Savoykåls huvud
- 2 msk rapsolja
- 2 dl GoGreen Quinoa
- 4 dl vatten
- 1 nypa flingsalt
- skal från 1 citron
- 2 msk rostad lök
- färska örter, förslagsvis basilika och mynta
Tahinivinägrett:
- 1 msk tahini eller jordnötssmör
- saften från ½ citron
- 2 msk vatten
- 1 tsk färskriven vitlök
- 2 tsk lönnsirap eller en klick honung
- 1 msk olja
- 1 nypa flingsalt
Så här gör du
- Skölj bovetet i hett vatten och sedan kallt vatten. Lägg i en bunke, fyll på med vatten och låt stå i minst 60 minuter. Sila och lägg bovetet i en handduk och låt det torka en aning. Sätt en stekpanna på medelvärme, häll i rapsolja och låt den bli varm. Lägg i bovetet precis innan oljan börjar ryka. Stek bovetet tills det blivit krispigt och gyllenbrunt, cirka 5 minuter.
- Vispa tahini med citronsaft i en skål. Späd med vatten till en krämig konsistens. Tillsätt lönnsirap, vitlök, olja och vispa ordentligt. Smaka av med salt.
- Skölj quinoan väl i kallt vatten i ca 30 sek. Koka upp quinoan enligt instruktionen på förpackningen. Ställ åt sidan och låt quinoan ångas av i ca 5 min.
- Skiva savoykålen tunt. Häll 2 matskedar rapsolja i en stekpanna och sätt den på medelhög värme. Lägg i savoykålen och stek i ca 4-5 min. Så de precis börjar ta lite färg.
- Häll 2 matskedar rapsolja i en stekpanna och sätt den på medelhög värme. Stek gulärtsfalafeln medelvärme i ca 10-12 minuter tills falafeln blivit gyllene. Tillagas direkt från frys.
- Lägg en generös hög med savoykål på tallriken, skeda över lite quinoa och toppa med falafeln, örter, rostad bovete och zesta över lite citron.