Ärtsfalafel med stekt strimlad savoykål, quinoa & tahinivinägrett

Gulärtsfalafel med stekt strimlad savoykål, quinoa, rostat bovete och citron-zest, med en tahini vinägrett.

  • Receptet ger:
    3-4 portioner

Ingredienser

Tahinivinägrett:

  • 1 msk tahini eller jordnötssmör
  • saften från ½ citron
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk färskriven vitlök
  • 2 tsk lönnsirap eller en klick honung
  • 1 msk olja
  • 1 nypa flingsalt

Så här gör du

  1. Skölj bovetet i hett vatten och sedan kallt vatten. Lägg i en bunke, fyll på med vatten och låt stå i minst 60 minuter. Sila och lägg bovetet i en handduk och låt det torka en aning. Sätt en stekpanna på medelvärme, häll i rapsolja och låt den bli varm. Lägg i bovetet precis innan oljan börjar ryka. Stek bovetet tills det blivit krispigt och gyllenbrunt, cirka 5 minuter.
  2. Vispa tahini med citronsaft i en skål. Späd med vatten till en krämig konsistens. Tillsätt lönnsirap, vitlök, olja och vispa ordentligt. Smaka av med salt.
  3. Skölj quinoan väl i kallt vatten i ca 30 sek. Koka upp quinoan enligt instruktionen på förpackningen. Ställ åt sidan och låt quinoan ångas av i ca 5 min.
  4. Skiva savoykålen tunt. Häll 2 matskedar rapsolja i en stekpanna och sätt den på medelhög värme. Lägg i savoykålen och stek i ca 4-5 min. Så de precis börjar ta lite färg.
  5. Häll 2 matskedar rapsolja i en stekpanna och sätt den på medelhög värme. Stek gulärtsfalafeln medelvärme i ca 10-12 minuter tills falafeln blivit gyllene. Tillagas direkt från frys.
  6. Lägg en generös hög med savoykål på tallriken, skeda över lite quinoa och toppa med falafeln, örter, rostad bovete och zesta över lite citron.