Vegobollar med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon

Laga en klassisk rätt på vegetariskt sätt. Vegobollar på finaste svenskodlade ärtor serveras med kokt potatis, gräddsås och pressgurka. En klick hemgjorda rårörda lingon sätter pricken över i:et!

  • Tillagningstid
    30 minuter
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

Gräddsås

  • 50 g margarin
  • 1 ½ tsk vetemjöl
  • 2 dl svamp- eller grönsaksbuljong
  • 1,5 dl grädde eller havregrädde
  • Salt och peppar efter smak

Rårörda lingon

  • 40 g lingon
  • 15 g strösocker

Pressgurka

  • 60 g gurka i tunna skivor
  • 1 msk ättika
  • 10 g strösocker
  • ½ kruka kruspersilja, hackad 
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Koka potatisen i ca 20 minuter. Känn efter med en sticka att de är klara.
  2. Gräddsås: Smält margarin och blanda med vetemjölet på medelhög värme. Låt mjölblandningen gå i kastrullen tills den får en lätt nötig doft. Späd med buljong och vispa ut redningen
    i buljongen innan grädden tillsätts för att motverka att det blir klumpar. Låt såsen koka i minst 5 min under omrörning på låg till medelhög värme. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lingon: Blanda lingon med socker och låt stå tills allt socker har löst upp sig. Rör då och då.
  4. Pressgurka: Skiva gurkan tunt och lägg i press tills gurkan släppt ifrån sig mestadelen av sin vätska. Låt gurkan rinna av och blanda den sedan med ättika, socker och persiljehacket. Smaka av med salt och peppar.
  5. Bollar: Stek bollarna på medelhög värme i olja eller margarin, alternativt värm i ugn på 160° varmluft i ca 5-7 min.