Vegobollar med varm grönsakssallad och svampsås

Vegobollar på finaste svenskodlade ärtor tillsammans med en varm sallad med havreris, paprika och persilja. Servera med en läcker svampsås, klart på en halvtimme! 

  • Tillagningstid
    30 min
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

Sallad:

  • 1 ½ dl havreris
  • 1 paprika i tärningar
  • 1 morot i tärningar
  • ½ gul lök, hackad
  • ½ kruka persilja, hackad
  • 1 ½ msk kallpressad rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

Sås:

  • 200 g svamp efter säsong och smak
  • 2 ½ dl svampbuljong
  • 2 dl havregrädde
  • ½ gul lök, hackad
  • 1 ½ msk majsstärkelse
  • 1½ msk rapsolja
  • ⅓ purjolök i tunna halvmånar
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Sås: Fräs lök och svamp i olja på medelhög till hög värme. Låt vätskan koka bort från svampen. Tillsätt svampbuljong samt havregrädde och låt koka på svag värme i ett par minuter.
  2. Red av såsen med majsstärkelse blandat med lite vatten. Låt koka upp och rör sedan ner purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sallad: Koka havreris enligt anvisningarna på förpackningen. Hetta upp oljan i kastrull och fräs paprika, lök samt morot. Tillsätt havreris och persilja och blanda salladen väl. Smaka av med salt och peppar och servera salladen ljummen eller varm.
  4. Bollar: Stek bollarna på medelhög värme i 50 g margarin, alternativt värm i ugn på 160° varmluft i ca 5-7 min.